Do 1992 HR 49 bio je najveći Hallberg-Rassy, a nakon njega slijedili su HR53 i HR46 tako da se na neki način taj model razdvojio u dva broda. Danas je HR48 zamijenio HR46, a HR54 je novi HR53. To znači da je HR48 druga generacija Germán Frersovih modernih Hallberg-Rassy brodova, projektiranih i građenih nakon 15 godina više iskustva rada s HR. Novi brod je veći od svog prethodnika, ima puno dulju vodenu liniju, prova mu je uža i ima značajno više volumena u krmenom dijelu. To znači da je brži kroz vodu, a unutrašnjost mu je veća i udobnija. Tome naravno pridonose i moderniji jarbol i jedrilje, veći prozori u kabini i veće kabine s  još udobnijim ležajevima. Hallberg-Rassy koncept udobne i sigurne plovidbe bez ikakvih ograničenja dodatno je razvijen na ovom modelu s kojim je moguće lako prelaziti više od 200 milja u 24 sata. Kako bi posada bila potpuno opuštena tijekom putovanja, na HR48 se može dodatno ugraditi hidraulično ili električno spremanje jedara u jarbolu što omogućuje jedrenje iz kokpita pritiscima na razne gumbe s kojima se upravlja svim jedrima.

HR48 je i najmanji Hallberg Rassy s tri kabine. Uz veliku stražnju i prednju kabinu ima još jedna kabina s krevetima na kat ili s jednim velikim duplim krevetom. Brod ima u svim izvedbama dvije udobne kupaone s odvojenim tušem i može se birati smještaj i oblik kuhinje, te razmještaj u salonu i u stražnjoj kabini. Ova fleksibilnost dozvoljava personalizaciju broda kako bi se osiguralo najbolje rješenje prema željama budućih vlasnika. HR48 je istinska jedrilica za duga putovanja tijekom kojih posada može uživati u udobnosti i sigurnosti kakvoj su navikli kod kuće.

 

Da je HR48 doista odličan brod najbolje pokazuju i medijske reakcije nakon njegovog predstavljana. Ugledna talijanska Nautica rekla je da je to najbolji Hallberg-Rassy ikada proizveden, a najveći svjetski jedriličarski časopis Yacht rekao je da je HR48 postavio novu mjeru po kojoj će se sve oceanske jedrilice sada uspoređivati. HR48 proglašen je brodom godine 2007 uglednog američkog časopisa Cruising World kao i brodom godine Yacht Trends nautičkog kataloga 2006.