Za one koji prate Hallberg-Rassy već duže vrijeme, HR43 Mk III je originalni veliki Hallberg Rassy, nastao je  od HR41 koji je bio razvijen kao veliki HR35 Rasmus. Od prvog dana ima istu namjenu kao i danas, ali danas je točno u sredini game i možda je upravo zato tako popularan. Nautičari danas, koji žele ići na daleka putovanja i planiraju dugi boravak na brodu u visokom komforu, najčešće biraju brodove ove veličine. Mogli bismo reći dovoljno velik, a ne prevelik. 

HR 43 se proizvodi od 2001. godine, a od 2007. je moderniziran što je označeno kao verzija Mk 2. U zadnjih deset godina pokazao se izrazito uspješnim, koncept i raspored unutrašnjosti nije izmijenjen još od početka devedesetih kada je ovaj model bio legendarni HR42. S brodom ove dužine dobiju se dva vrlo dobro odvojena intimnija prostora. Stražnji s vlasničkom kabinom i kupaonom, odvojen hodnikom od salona, a ispred salona odvojeni dio s prednjom kabinom i vlastitom kupaonom. Sve je napravljeno u krasnom toplom drvu s obiljem ormara, pretinaca, ladica, spremišta. U unutrašnjosti ima nekoliko opcija rasporeda, a sa skoro 400 litara nafte i 650 litara vode ovaj brod ima zavidnu autonomiju.

 

Nova verzija HR43 ima viši jarbol s 3 križa, modernije jedrilje, novi odljev palube s poboljšanim smještajem opreme, niz malih estetskih i funkcionalnih promjena, nove prozore na palubi u razini s tikom, udobnije sjedenje u kokpitu i lakše održavanje, veći pretinac za boce s plinom, nove stepenice za ulaz u brod, rukohvati novog dizajna, ljepše police za knjige, malo veći radni prostor u kuhinji, bolji i veći hladnjak za duboko zamrzavanje, nove tepihe, udobnije sjedište za navigatora. Sve su to možda sitnice, ali takva pažnja o svakom detalju odlikuje samo najbolje brodove.